Cumhuriyet Meclisi’nin “Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın geneli üzerindeki görüşmeleri, saat 19.30 itibarıyla devam ediyor.
CTP Milletvekili Ürün Solyalı söz alarak, yönetim şekli despotik olarak ve paylaşımcıların görüşleri alınmadan yapılan metni tartışmaya devam ettiklerini söyledi.
Solyalı, elektrik ve sudan bahsedilen yasada Kıbrıslı Türklerin söz sahibi olamadıkları günlerden geçildiğini kaydetti.
Meclis’e getirilen yasanın genel gerekçisini okuyan Solyalı, mevcut yatırım yapan büyük şirketlere ihalesiz yatırım imkanı verileceğini dile getirerek, bunun toplum yararının hilafına olduğunu belirtti.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun konuşmasına atıfta bulunun Solyalı, bu yasanın diğer yasalardan daha öncelikli olup olmadığını sordu ve toplumun kandırılmamasını istedi.
Hükümetin bugünü inat, ısrar ve mobing ile geçirme derdinde olduğunun farkında olduklarını kaydeden Solyalı, konuşularak özerk bir Kıb-Tek yaratılması gerektiğini belirtti.
15 yıl süreyle AKSA ile sözleşme yapma heyecanını anlayamadıklarını söyleyen Solyalı, Başbakan’ın El-Sen ile kaç gündür neden görüşmediğini sordu.
Yasayı topluma rağmen geçirmekten vazgeçilmesini isteyen Solyalı, yasanın tekrar görüşülerek enerji ve yeşil politikalara uyup uymadığının komitede tartışılması gerektiğini kaydetti.
Hiç projeksiyon ortaya konmadan yapılması istenenlerin uygun olmadığını dile getiren Solyalı, yatırım yapma fırsatı varken Kıb-Tek’e neden yatırım yapılmadığını sordu.
Bu yasanın imzalanmasından vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Solyalı, “Soğukkanlı katil gibi memleketi cinayetle öldürüyorsunuz. Bu iş burada bitmez. Sayın Tatar’ın imzalama noktasında geri durmasına kadar gider. Süreç bitmeyecek…” ifadelerini kullandı.
UBP Milletvekili Hakan Dinçyürek söz alarak kürsüden sarf edilen sözleri geri almasını istedi.
Solyalı da “Soğukkanlı katil gibi memleketi cinayetle öldürüyorsunuz.” ifadelerini tekrar etti.
Dinçyürek de Solyalı’yı kınadı.
Daha sonra CTP Milletvekili Ceyhun Birinci de söz alarak, Meclise ivedi ve gizli Kamu İhale Yasası ile alakalı yasa geldiğini ve talimat alarak hareket edildiğini söyledi.
Ülkeyi seven ve gailesi olan insanlara saygılı olduklarını dile getiren Birinci, bakanların ve Başbakan’ın farklı konuştuğunu söyledi.
İlgili örgütlerin görüşü alınmadan yasanın alelacele geçirilmeye çalışıldığını dile getiren Birinci, vatandaşın zor günler yaşadığı günlerde rant sağlamak için çalışmalar yapıldığını savundu.
Kıb-Tek’in batırılarak birilerine peşkeş çekilmeye çalışıldığını söyleyen Birinci, iki gündür bu kürsüden birçok konuşma yapıldığını ve “Yeter bu rant … Gına geldi” ifadelerini kullandı.
Bu yasa tasarısının geri çekilmesi gerektiğini dile getiren Birinci, “Bu yanlışı bu kötülüğü tarihe geçecek şekilde yapmayın.” dedi.
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da söz alarak, hükümete “atama hükümet” dedi.
Hamzaoğulları, kurultayda en az oyu alan birisinin Başbakanlığa getirilmesinden dolayı hükümetin “atama hükümet” olduğunu savunarak, AKSA’yı ülkeye UBP’nin getirdiğini kaydetti.
AKSA’nın ülkeye geldiğindeki durumunun değiştiğini dile getiren Hamzaoğulları, şirketin şu anda zenginlerin arasında yer aldığını söyleyerek, Kıbrıs Türk halkına karşı kişiye özel yasa yapılmasının doğru olmadığını belirtti.
CTP Milletvekili Filiz Besim de, yapılan yasayı tabii ki eleştireceklerini ve bu yasanın bilim ışığında düzenlenmesi için de karşı çıkacaklarını kaydetti.
Kıb-Tek’in herkesin alınteriyle kurulduğunu ve çalışanlara sahip çıkılması gerektiğini dile getiren Besim, “Karşımızda öyle bir hükümet vardır ki çamkese böceği ile bile baş edemiyor.” dedi.
Kurumlara sahip çıkılarak geleceğe bırakılması gerektiğini dile getiren Besim, köklü UBP’nin bu yapıyı kendine yakıştırıp yakıştırmadığını sordu.
CTP Milletvekili Ongun Talat da, bugün birçok konu konuşulduğunu fakat aldığı cevapların hep küçümseyici olduğunu söyledi.
Hükümetin topluma enkaz bıraktığını savunan Talat, atanmışların yönetimde olduğu bir siyasi ortam oluştuğunu kaydetti.
Yasa tasarısına karşı çıkmanın CTP’nin tarihi sorumluluğu olduğunu dile getiren Talat, bu mücadeleye devam edileceğini belirtti.
Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Sıla Usar, hükümetin zor durumda olduğunu gördüğünü söyledi.
Hükümetin, birbirleriyle hiç uyumlu olmadığını dile getiren Usar, doğruluğuna hiç kimsenin ikna edilemediği bir yasanın geçirilmeye çalışıldığını kaydetti ve “Bu zorbalık mı?” diye sordu.
Bu yasanın geçmesiyle hesabın açık kalacağını dile getiren Usar, bu işin burada bitmeyeceğini ve bu hesabın bu halkın çocukları ve torunları tarafından sorulacağını belirtti.
Usar, “Esas olan halkın yararına iş yapmaktır. Bunun dışındaki işler zorbalıktır.” ifadelerini kullandı.
CTP Milletvekili Asım Akansoy da konuşmasının başında, stenograf çalışanlarına yapılan suçlama ve soruşturmanın derhal geri çekilmesini talep etti.
Kıbrıs Türk ekonomisinin tüm tarafların ortak aklıyla konuşulması gerektiğini söyleyen Akansoy, ülkenin böyle yönetilemeyeceğini vurguladı.
Meclis Başkanı’nın taraf olmaması gerektiğini dile getiren Akansoy, mayıs ayında seçimlerin yapılmasının ardından ülkede gelişmelerin birlikte yaşanacağını kaydetti.
Burada yapılması gerekenin ortak akılla yapılması gerektiğini dile getiren Akansoy, “’Ben yaptım olur’ zihniyetinin kalkması gerekir. Metazori bu yasayı geçirdiğinizde ne olacak? El-Sen Anayasa Mahkemesi’ne götürecek. Ne olacak? Halk bu Meclis’te değişimi talep ediyor.” ifadelerini kullandı.
Akansoy, yasanın geri çekilmesi çağrısında bulundu.
TAK/BRT
FOTO GALERİ
24 Kasım 2024FOTO GALERİ
24 Kasım 2024FOTO GALERİ
24 Kasım 2024EKONOMİ
24 Kasım 2024EKONOMİ
24 Kasım 2024VİDEO GALERİ
24 Kasım 2024VİDEO GALERİ
24 Kasım 2024