Komitede Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

Komitede Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

ABONE OL
Kasım 26, 2024 18:54
Komitede Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 4 milyar 258 milyon 371 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşülüyor.

Komitede söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Doğuş Derya konuşmasında, sanayi devrimden sonra deniz suyundaki asit oranının son beş yılda yüzde 26 arttığını kaydederek, sıcaklık artışlarına dikkat çekti.

“Dünya çok kötü bir yere gidiyor” diyen Derya, ülkede 2050 yılına kadar tarımsal arazilerin dörtte birinin kaybedileceğini görüşünü dile getirdi. Birçok endemik bitki ve hayvanın yok olduğunu ifade eden Derya, yaban hayatın korunmasıyla ilgili devlet politikası olmadığını söyledi.

Tarım politikalarının, geleceği öngörerek hesaplanamadığını belirten Derya, “Dünyada verimliliği artırıcı politikalar keşfedileli çok oldu” dedi. Yağmur suyu toplama sistemlerinin teşvik edilebileceğini kaydeden Derya, “Neden bunlar üzerinden politika geliştirilmez?” diye sordu.

Ülkede gıda üretimi için kullanılan arazilerin az olduğunu dile getiren Derya, bu konuların partiler üstü bir mesele olduğunu söyledi. Doğuş Derya, tarım faaliyetiyle uğraşan kişilerin kaçının gerçekten çiftçi olduğunu da sordu.

Et fiyatlarındaki fahiş artışa da değinen Derya, restoranlarda, “ete soya basma” gibi bir yöntemle etin hacminin artırıldığını ve bunun denetiminin yapılması gerektiğini kaydetti.

Ülkedeki arıcılıkla ilgili bakanlığın ortaya koyduğu bir vizyon olup olmadığını da soran Derya, yılların narenciye ağaçlarının odun olarak görmekten büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

Tarımsal arazilere çocuklara bakıldığı gibi bakılması gerektiğini belirten Derya, deprem kuşağında olan ülkede çarpık bir yapılaşma olduğunu kaydetti. Mersinlik’teki yangını da hatırlatan Derya, rehabilite çalışmaları hakkında da bilgi istedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise, Derya’nın eleştirilere yanıt verdi. Tarım Bakanlığı’nın siyasetten ari olduğunu ve olmaya devam edeceğinin altını çizen Çavuş, insan odaklı politikaları hayata geçireceklerini söyledi.

Ayçiçeğini desteğe aldıklarını hatırlatan Bakan Çavuş, gıda arzını karşılayabilmek için Genel Tarım Sigortası Fonu kapsamının geliştirilmesi adına çalışmaları olduğunu belirterek, yaş sebzeyi de Genel Tarım Sigortası kapsamına aldıklarını kaydetti.

Bakliyattaki desteklerin arttırılarak devam ettiğini ifade eden Çavuş, destek programını kalem kalem yayınlayan bir bakan olduğunu söyledi.

Kaliteli kaba yemi üretimle buluşturmak adına da desteklere devam ettiklerini belirten Bakan Çavuş, birinci ve ikinci sınıf arazilere gelen inşaat talebinin reddedildiğini vurguladı.

İlk kez serada destekleri artırdıklarını dile getiren Bakan Çavuş, kadın kooperatiflerini de desteklediklerini anlattı. Çavuş, iklim değişikliğine yönelik Tarım Bakanlığı bünyesindeki çalışmayı da kısa sürede hayata geçireceklerini kaydetti.

Erenköy’den Dipkarpaz’a kadar tüm orman yollarını açtıklarını ifade eden Çavuş, ağaçlandırma faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. “Tarım faaliyetiyle uğraşan kişilerin kaçının gerçekten çiftçi olduğu” sorusunu da yanıtlayan Bakan Çavuş, “Bize yapılan beyanların hiçbirinde memur yok” dedi.

CTP Milletvekili Şifa Çolakoğlu ise, iklim kriziyle birlikte gelen ani yağışlara işaret ederek, yapılması gerekenleri sıraladı. Çolakoğlu, ihtiyaçların çok fazla olmasına rağmen Su İşleri Dairesi kaleminin az olduğunu ifade etti.

Bakan Çavuş ise, Toprak Su Master Planı çerçevesinde neyin, nasıl yapılacağının ortaya konulacağını belirterek, İçişleri Bakanlığı ve belediyeler ile istişare içerisinde olduklarını kaydetti.

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars ise, Tarım Bakanlığı’nın çiftçi, hayvancı veya üretici tanımı olup, olmadığını ve teşviklerin verilmesindeki kriterlerin neler olduğunu sordu.

Nüfus konusunun tarımda da en önemli meselelerden biri olduğunu belirten Baybars, nüfusa göre ihtiyaçların belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Tarım politikalarında modernleşmeye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Baybars, Bakanlığın iklim krizi, kuraklıkla ilgili nasıl bir planlama düşündüğünü sordu.

Verilen teşviklerin tarımsal politikaların geliştirilmesinde neye fayda sağladığını bilmediğini dile getiren Baybars, tarımsal üretimin korunması, geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Ülkedeki yapılaşmaya da değinen Baybars, Bakan Çavuş’a, tarımsal alanların kiralanması konusunun Tarım Bakanlığı’na bırakılması hakkında ne düşündüğünü sordu.

Bakan Çavuş ise, tarım politikalarını bakanlığı süresince açıkladığını belirterek, tanımların da ortaya konulduğunu söyledi. Desteklerin, sürdürülebilirlik, üretimde devamlılık ve büyümeyi hedeflediğini dile getiren Bakan Çavuş, sütteki büyüme rakamlarını da paylaştı.

Girdi maliyetlerini düşürücü ve verimliliği artırıcı destekler yaptığını dile getiren Bakan Çavuş, hayvan varlığı rakamlarını da aktardı.

Hüseyin Çavuş, UBP Milletvekili Hasan Taçoy’un, patatese piyasa talebinin ne kadar olduğu sorusuna karşılık da, patates üretimine yönelik rakamlar hakkında bilgi verdi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r