İpek böceği yetiştiriciliği ve ipek koza el sanatlarıyla uğraşan Zekiye Paşa bu işin inceliklerini anlattı
16 yıldır ipek böceği yetiştiriciliği ve ipek koza el sanatlarıyla uğraşan Beylerbeyi köyü sakini Zekiye Paşa, BRT’ye bu meşakatli işin inceliklerini anlattı.
Hobi olarak başladığı ipek koza el sanatlarını, kendi kendine öğrendiğini dile getiren Zekiye Paşa, bu sanatın kendisi için bir tutkuya dönüştüğünü dile getirdi.
İpek böceği yetiştirebilmek için dut ağaçlarının yaygınlaştırılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Paşa, ipek koza işçiliğinin ilk ve en zor etabının ipek böceği yetiştirmek olduğunu kaydetti.
Her yıl mayıs ayında Beylerbeyi’nde düzenlenen İpek Koza Festivali’yle , çocukların ipek böceği yetiştiriciliğine ilgisinin arttığını, ipek koza el sanatlarının da yaygınlaştığını belirten Paşa, bu sanatın yaşatılması için derneklerin, köy kadın kurslarının ve belediyelerin verdiği eğitimlerin ve bu sanatla uğraşanların emeklerinin değer bulmasının önem taşıdığını söyledi.
Zekiye Paşa, bu sanatta maliyetlerin yüksek olduğuna da işaret ederek, “Ortaya çıkan eserlerin satılması önemli. Yabancı turistler yanlarında daha taşınabilir şeyler götürmeyi tercih ediyor. Büyük parçalar bizim için de maliyetli çerçevelerin fiyatı çok maliyetli” şeklinde konuştu.
Ürünlerin çeşitlendirilmesinin satışları da arttırdığını ifade eden Zekiye Paşa, özellikle son dönemde,çoğunu doğal yöntemlerle renklendirdiği kozalarla, Kıbrıs’ın florasına ait endemikleri çalıştığını kaydetti.
Kıbrıs’a özgü el sanatlarının yaşatılabilmesi için, emeklerin karşılık bulmasının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Paşa, son dönelerde oluşturulan bazı dernekler ve kooperatiflerin yaygınlaşmasının ürün satışlarını arttırdığını , bunun da motivasyonlarını arttırdığını belirtti.
Zekiye Paşa, “Kooperatifleşme önemli. Yıllardır başaramadık. Şimdi GİKAD ile ürünler satılıyor. Bu üretmemiz için motivasyon yaratıyor” dedi.