Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplandı


Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 2025 yılının ilk asgari ücretini belirlemek üzere bugün saat 16.00’da toplandı.

Toplantıya hükümeti temsilen, Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanlığı’na atanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Tahir Serhat, işçi tarafını temsilen Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, işveren tarafını temsilen Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası temsilcisi Cengiz Alp, bürokratlar ve sendika temsilcileri katıldı.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı Tahir Serhat, amaçlarının enflasyon ortamında işçi ve işvereni zora sokmadan tüm kesimler için en doğru rakamı belirlemek olduğunu söyledi.

Serhat, ekonomik sıkıntılar nedeniyle istenen sonucun alınmadığını söyleyerek, “Ancak bu sefer daha düşük bir hayat pahalılığı oranı ile masaya oturduk” dedi.

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, Tahir Serhat’a görevinde başarı dileyerek, emekçileri sevindirici bir uzlaşı yaratması temennisinde bulundu.

Hayat pahalılığı oranlarına değinen Serdaroğlu, asgari ücret rakamlarına yansıması nedeniyle kasım ve aralık aylarında “bilinçli olarak hayat pahalılığı oranlarının düşük gösterildiğini” savundu.

Serdaroğlu, hayat pahalılığı oranlarıyla ilgili ana muhalefet partisini de göreve davet etti.

Hayat pahalılığından önce açlık sınırı rakamlarının açıklanması gerektiğini dile getiren Serdaroğlu, verilerin itibarsızlaştırıldığını savundu.

Asgari ücretin artmasıyla işyerlerinin kapandığına ilişkin açıklamaların algı yaratma amacı taşıdığını ileri süren Serdaroğlu, yetkililerin açıklamalarının iş yeri sayısında artış yaşandığı yönünde olduğunu belirtti.

Hükümetin zamları denetlemediğini, seyrüsefere, gıdaya, diğer mal ve hizmetlere zam geldiğini söyleyen Serdaroğlu, “İşyerlerini batıracak olan hükümetin yanlış politikalarıdır” dedi.

Yoksulluk sınırını 71 bin 600 TL olarak belirlediklerini, bir ailenin geçinebilmesi için bu rakama ihtiyaç duyduğunu söyleyen Serdaroğlu, hükümetin bu rakamı belirleyerek açıklamasını talep etti.


Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası temsilcisi Cengiz Alp de enflasyon rakamlarını karşılaştırarak, Türkiye’nin yüzde 45-50 oranında yani dünya ortalamasının 10 katı bir enflasyonla mücadele ettiğini söyleyerek, “İşimiz hiç kolay değil” dedi.

Türkiye’nin enflasyon rakamlarının tek haneli rakamlara gerilemesi temennisinde bulunan Alp, “Kaçınılmaz bir şekilde bu enflasyon oranlarının altında eziliyoruz” dedi.

Alp, toplumun yüzde 80-85’ini ilgilendiren bir görev ifa edeceklerini söyleyerek, tüm kesimler için en iyisini yapmaya çalışacaklarını belirtti.

Asgari ücret son olarak 1 Eylül 2024’te brüt 40 bin 436 TL, net 35 bin 180 TL olarak belirlenmişti.